Het Bedrijf

Dongenaar Lendert Verschuren is eigenaar van Nouwens Interieur BV in Raamsdonskveer.

“Gaat niet” bestaat niet voor Nouwens Interieur BV.

Barack Obama, Angela Merkel, de kroonprins van Abu Dhabi en premier Mark Rutte hebben – zonder het te weten- iets gemeen met de bezoekers van het casino te Berkel-Enschot, de tennissers van LTVRaamsdonksveer, de bezoekers van restaurant Atlantis en de bezoekers van Maxx Mode in Dongen: ieder van hen heeft het genoegen gehad kennis te maken met het vakwerk dat Nouwens Interieur levert.

Met zichtbaar plezier toont Verschuren tijdens een korte rondleiding door zijn bedrijf de machines waarmee elke gewenst plaatmateriaal kan worden verwerkt tot een kastdeurtje, een balie of een gehele sportkantine. “als het maar enigszins met interieur van doen heeft, kunnen wij het maken, gaat niet-bestaat niet volgens ons. Hierdoor zijn wij de oplossing voor zowel de particuliere als de zakelijke markt. Denk hierbij aan collega’s, totaalinrichters zonder eigen productie en interieurarchitecten, van aannemers en bouwbedrijven tot zorginstellingen en winkels”.
Zo kwam een collega in 2014 met de vraag of Verschuren een vergadertafel kon leveren voor de nucleaire top in Den Haag. De beelden met hoogwaardigheidsbekleders van meer dan 50 landen, gezeten aan Verschurens tafel, gingen de hele wereld over.

Vakwerk

De machines die Nouwens Interieur heeft staan, zijn computergestuurd en zagen, frezen of boren met evenveel precisie als gemak. Multiplex platen, vol kunststofplaten, gemelamineerd spaanplaat, volkern platen, hpl. “Als het een plaat is, kunnen wij er mee uit de voeten”, laat Lendert weten. “We hebben eens het verzoek gekregen om een kerkmeubel te maken. Dat moest geheel in 3D gefreesd worden. Dat doen onze machines niet standaard, maar we hebben het wel voor elkaar gekregen. Voor Nouwens Interieur bestaan er geen problemen, alleen maar uitdagingen en voor elke uitdaging is er een oplossing. “Wat je niet kan maken is een gebrek aan creativiteit”, stelt Verschuren. Dus als een grote colafabrikant vraagt of ter promotie in aanloop naar het WK voetbal van 2010, een paar houten colablikjes van vier meter (!) hoog afgeleverd kunnen worden bij de Johan Cruijff ArenA, dan gebeurt dat.

Passie

Lendert Verschuren is één van die mensen die in de gelukkige positie verkeren dat ze hun beroep “één grote hobby” mogen en kunnen noemen. “wat er ook gebeurt, ik wil het liefst altijd hetzelfde bedrijf blijven”, zegt hij, doelen op de manier waarop hij nu kan werken. “Het is niet mijn ambitie om drie of vier keer zo groot te worden. Ook al is de markt er misschien voor. Ik wil graag dicht bij mijn interieurs blijven”. Wanneer klanten contact opnemen met Nouwens Interieur, is de kans dan ook heel groot dat men de eigenaar zelf aan de lijn krijgt. Dit houdt in dat hij regelmatig ’s avonds en in het weekend doorwerkt, maar dat ervaart Verschuren zelden of nooit als een opgave. “Noem het een passie”, zegt hij. “Natuurlijk zijn er wel eens vrienden of kennissen in m’n omgeving die me voor gek verklaren dat ik tot ’s avonds laat nog bezig ben voor mijn klanten. Daar reageer ik dan meestal op met het voorbeeld van een modelspoorbouwer. Want dan is het ineens wel normaal dat je na het eten nog een paar uur met je hobby bezig bent.”

Voordat hij in 2007 “ja” zei op de vraag of hij bedrijfsleider wilde worden van Nouwens Interieur, had Verschuren zijn sporen in de branche al ruimschoots verdient. De oorspronkelijke oprichter en naamgever van het Veerse bedrijf Nouwens was enkele jaren daarvoor overleden. Na twee jaar als bedrijfsleider gewerkt te hebben, kocht Verschuren de zaak over. “De naam Nouwens heb ik in ere gehouden. Volgens mij doet een bedrijfsnaam met een achternaam recht aan het soort bedrijf wat we zijn. Het voelt en werkt als een familiebedrijf”.

Teamplay

Momenteel telt het bedrijf 12 werknemers. Verschuren is er trots op dat hij er in geslaagd is een fijn team samen te stellen. “Ze lopen bij elkaar thuis de deur niet plat, maar op de werkvloer zijn ze heel hecht. Iemand die een groot paneel aan het oppakken is, heeft voor dat ‘ie het weet één of twee man naast zich staan die even meehelpen. Ik heb zelf bedrijven meegemaakt waar je twintig minuten liep te zoeken voordat er iemand bereid was even mee te helpen met iets aanpakken”.
Verschuren vergelijkt de attitude op de werkvloer met die binnen een voetbal- of hockeyteam. “Sámen doen we het, en sámen maken we het”. Als we de analogie van het sportteam doorvoeren, kan gesteld worden dat er twee werknemers rondlopen die zijn voortgekomen uit de ‘eigen jeugd’. “We zijn een erkend leerbedrijf”, zegt Lendert. “Dat is enerzijds een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar aan de andere kant ook gewoon heel goed voor het bedrijf. Elke interieurbouwer heeft zijn eigen methoden en technieken. Uiteindelijk perfectioneer je binnen het bedrijf jouw eigen manier van werken tot in de puntjes”. In het team van Nouwens staan geen vaste ontwerpers, verkopers of tekenaars opgesteld. “Dus daar betaal je als klant ook niet voor,” aldus Verschuren. “Mochten er klanten zijn die in het geheel geen idee hebben wat ze willen, dan kunnen we hen wel helpen aan een goede binnenhuisarchitect waar wij veel mee samenwerken”.

Bron: Dongen Nieuws, zomereditie juni 2017